با خواص آویشن در بهبود بیماریها و مضرات آویشن آشنا شوید
خواص و مضرات آویشن
فهرست مطالب
آویشن (Thymes) گیاه علفی با ساقه های کرکدار, سفید و متعلق به خانوادهی نعنا است که در سراسرجهان کشت می شود.
دو گونه آویشن کوهی, آویشن شیرازی پر استفاده ترین آن است, ازاین گیاه به دلیل داشتن ماده ای به نام تیمول که دارای رایحه ای خوشبو, گرم, تند است در غذاها به عنوان چاشنی, نوشیدنیها, تهیه دمنوش, عرق آویشن استفاده می شود.
در طب سنتی
از نظر طب سنتی آویشن میتواند قولنج ناشی از گاز و سردی روده ها برطرف کند, در درمان بیماری های سرد مزاج مانند فلج موقتی و درد مفاصل موثر است.
آویشن میتواند انگل های روده را از بین ببرد, در رفع حالت تهوع موثر است.
کافی است یک لیوان آب را به همراه یک قاشق چای خوری آویشن جوشانده و بعد از صاف کردن روزانه 1تا 2 دقیقه قر قره کنید, برای رفع بوی بد دهان بسیار موثر است.
گیاه آویشن در تقویت سیستم ایمنی بدن, دستگاه تنفسی, گوارش, سیستم عصبی و دیگر بخش های بدن نقش به سزایی دارد, احتمال ابتلا به بیماریهای ناشی از غذای مسموم و آلوده را کاهش می دهد.
ویتامین A موجود در این گیاه برای سلامت چشم موثر است, کاروتنوئیدها میتوانند رادیکال های آزاد را در چشم خنثی و از آب مروارید جلوگیری کنند.
روغن آویشن
از روغن آویشن در تهیه خمیردندان و دهان شویه ها به دلیل داشتن خاصیت ضد عفونی کننده, ضد باکتری و قارچ استفاده می شود.
کارواکرول یکی از ترکیبات فعال در آویشن است که باعث حس شادی و نشاط در فرد شود, در گذشته از روغن آویشن در بهبود زخم ها و عفونتها استفاده میشده است.
خواص آویشن
آویشن خواص بسیاری دارد که در این مقاله به پنج مورد از بهترین خواص آویشن اشاره شده هست.
1.کاهش فشار خون و کلسترول
عصاره آویشن می تواند ضربان قلب افرادی را که دارای فشار خون بالا هستند را کاهش دهد, همچنین پژوهش ها نشان داده است که در اثر مصرف آویشن, سطح کلسترول خون, تری گلیسیرید و کلسترول بد (لیپوپروتئین کمچگالی) نیز کاهش یافته است درحالی است که همزمان سطح کلسترول خوب (لیپوپروتئین پرچگالی) افزایش یافته است.
این گیاه به دلیل داشتن منبع غنی از پتاسیم در کنترل فشار خون و ضربان قلب موثر است, همچنین به دلیل داشتن تلخی در ساختار خود باعث کاهش فشار خون می شود.
2.خواص آویشن در سلامت معده و دستگاه گوارش
از دمنوش آویشن برای کاهش گاز و نفخ معده همچنین هلیکوباکتر پیلوری که عامل زخم معده است را از بین می برد.
این گیاه حاوی ترکیباتی با طبع تلخ و خنک است که به دستگاه گوارش در هضم بهتر مواد غذایی کمک میکند.
در بسیاری از مسمویت های غذایی با رفع انقباضات و گرفتگی عضلات معده و روده به درمان سریع مسمویت و دفع مواد زاید از روده ها کمک می کند.
3.در درمان مشکلات مو موثر است
گیاه آویشن در ترکیب با سایر مواد میتواندباعث تقویت ریشه مو شود و از ریزش مو جلوگیری کند, همچنین آویشن کوهی باعث ضخیم تر شدن تارهای مو شده و از موخوره جلوگیری میکند.
روغن آویشن در رفع شوره سر همچنین در درمان ریزش مو موثر است, مخلوط روغن آویشن و روغن زیتون و ماساژ این ترکیب بر روی سر باعث رشد مو می شود.
4.خواص آویشن در بهبود سرفه و گلودرد
گیاه آویشن در بهبود سرفه, گلودرد, بیماری های دستگاه تنفسی از جمله برونشیت, آسم, عفونت گوش میانی تاثیر بسیار دارد.
در طب سنتی از این گیاه به عنوان ضد اسپاسم, رفع تنگی نفس, سوء هاضمه, درمان سیاه سرفه, عفونت ریه, سرماخوردگی و آنفوانزا, همچنین در درمان نفخ و گرفتگی عضلات استفاده می شود.
ازخواص آویشن کوهی در بهبود سرفه های خشک و ویروسی است, همچنین باعث کوتاه شدن دوره سرماخوردگی می شود, بخور دادن صورت با این گیاه به بهبود عفونت های سینوسی کمک میکند.
مقداری آویشن خشک شده رو در قوری بریزید و حدودا 15تا 20 دقیقه دم کنید, بعد از رد کردن از صافی میل کنید, جوشانده این گیاه در درمان سرفه و آسم موثر است.
5.خاصیت ضد سرطانی دارد
پژوهش ها نشان می دهد که کارواکرول که از ترکیبات اصلی این گیاه است نقس به سزایی در مبارزه با سلول های سرطانی و جلوگیری از تکثیر آنها دارد به خصوص درکنترل و بهبود سرطان روده بزرگ بسیار موثر است.
طرز تهیه دمنوش آویشن
دمنوش آویشن به دلیل داشتن ویتامین B6 که اثر مهمی بر روی انتقال دهنده های عصبی دارد, برای مغز و اعصاب آرامش بخش است و باعث کاهش استرس می شود.
موارد منع مصرف و مضرات آویشن
زنان باردار و شیرده نباید بدون تجویز پزشک از این گیاه استفاده کنند, در زنان باردار خطر سقط جنین را افزایش می دهد.
اگرچه آویشن عوارض جانبی زیادی ندارد ولی بهتر است ازمصرف آن برای کودکان اجتناب شود.
برای افرادی که دارای معده حساس هستن مصرف زیاد آن می تواند موجب ناراحتی های گوارش شود.